Februari 2018 - Peter Kales

Februari 2018 - Peter Kales

Het was gezellig druk in de warme ambiance van Van der Geest. Over de opkomst was dan ook geen klagen bij deze bijeenkomst van februari 2018. De planning van het jaar werd voor de tweede maal op rij in de war gegooid; hadden we voor deze maand een bedrijfsbezoek gepland aan JUB-Holland, bleek dat daar net deze maand een verbouwing aan de gang was.

Daarom was er gezocht naar een andere spreker en werd deze gevonden in de persoon van Peter Kales (met nadruk op les en de S gewoon uitspreken). Aan zijn achternaam kleeft een leuke anekdote, op de mavo gaf zijn leraar Frans aan dat zijn naam in Frankrijk als Kalè (met stomme s) uitgesproken zou worden. Sindsdien zei niemand meer de s en dus zei Peter hem er zelf maar iedere keer er achteraan, alsof er een ballon leegloopt.

Iedereen die Peter kent, weet dat hij iets met luchtvaart doet. Maar wat dat nou precies is, is voor velen onbekend. Peter was een gemiddelde leerling op school, maar had toen al een goede babbel en dat leverde hem veel kennissen en vrienden op. In zijn professionele leven maakte hij op dezelfde manier kennis met heel veel mensen waardoor zijn netwerk zich al gauw uitbreidde. Hij kwam te werken voor een bedrijf dat op Schiphol vluchten regelde voor vrachtvervoer en op een moment kwam het besef dat hij dat voor zichzelf wilde gaan doen.

Het probleem waar hij tegenaan liep was dat voor dat soort vluchten er een bankgarantie nodig is en die krijg je niet als je niks te bieden hebt. Zijn schoonvader schoot hem te hulp met een krediet van 50.000 gulden en met dat geld opende hij een klein kantoortje op Schiphol met een fax. De eerste opdrachten liepen binnen via zijn netwerk en langzaam groeide zijn bedrijf verder uit tot wat het nu is; de grootste luchtvrachtvervoerder van Nederland.

Op een kaartje toonde hij op welke bestemmingen in de wereld hij allemaal vrachten verzorgd met zijn bedrijf Kales Airline Services, een indrukwekkend aantal bestemmingen. Hij heeft inmiddels met een aantal vliegtuigmaatschappijen vaste afspraken over het vervoer en daar zitten geen Nederlandse maatschappijen bij. De producten die hij vervoert lopen uiteen van bloemen tot scheepsonderdelen en van kuikentjes tot paarden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Kales vervoert het.
Bij luchtvracht gaat het vaak om producten die snel van de ene plek naar de andere plek moeten worden verscheept, omdat de tijd een belangrijke factor is. Voor bederfelijke waar is dat logisch, maar ook voor scheepsonderdelen is het van belang omdat een schip ergens in een haven ligt te wachten op een onderdeel waardoor de reis niet kan worden vervolgd. Voor levende have is het belangrijk dat deze goed verzorgd en met zo weinig mogelijk stress van A naar B wordt vervoerd. Zo heeft elke vracht zijn eigen aandachtspunten en daar is Kales Airline Services gewoon goed in.

Als het aan Peter lag duurde deze avond niet lang genoeg, maar na anderhalf uur greep de Voorzitter in en was er nog ruimte om na te praten, te borrelen en van een hapje te genieten. Een geslaagde ONNO bijeenkomst.

Tekst: PvT
Foto's: GV