Maart 2018 - Scotch Whisky International

Maart 2018 - Scotch Whisky International

In de gezellige ambiance van de Wapenstaete (achter 't Wapen van Noordwijkerhout) hield de ONNO samen met de sponsors van VVSB een bijeenkomst met als spreker Peter Vonk van Scotch Whisky International. Aanvankelijk zou de oprichter van het bedrijf - Michel Kappen - er ook bij zijn, op het laatste moment was hij verhinderd door familieomstandigheden. In Peter had hij een prima vervanger, getuige zijn fijn lopende presentatie.

Scotch Whisky International richt zich op investeren in Schotse whisky en dan vooral de zogenaamde Single Malt Whisky. Deze whisky mag alleen zo heten als deze in Schotland gemaakt wordt uit vooraf vastgestelde ingrediënten en als de whisky in Schotland wordt gebotteld. Dat zorgt ervoor dat Schotse whisky schaars is. En waar schaarste heerst, is de prijs vaak hoog.

Michel Kappen zegde er zijn baan bij een gerenommeerde bank in 2006 voor op om hier een bedrijfsmodel aan te hangen, en zo werd de World Whisky Index geboren. Beleggen in whisky is het anticiperen op de prijs door 'uitsterving', immers in de loop van de tijd worden flessen whisky steeds schaarser, omdat het opgedronken wordt. Daardoor stijgt de prijs en daarom kun je erin beleggen. Zeker als het gaat om flessen die gewild zijn. Iedereen die je naar whisky vraagt, lepelt met gemak een paar merken op, maar dit zijn vaak geen single malt whisky's, maar 'blends'. Een blend is een mengeling van meerdere whisky's, en vaak de veelal jonge whisky's ook. Hierdoor wordt een bepaalde constante bereikt, waardoor de whisky ook altijd hetzelfde smaakt. Een single malt echter is gerijpt in één vat, daardoor zijn ze gelijk al meer waard dan de blends. En als het een goede whisky is wordt die prijs alleen maar hoger in de tijd.

Naast beleggen in alsmaar schaarser wordende flessen, is er ook een mogelijkheid om in vaten te beleggen. Peter liet aan de hand van een voorbeeld zien wat daar de prijsontwikkeling is; als het vat na 15 jaar wordt gebotteld, levert een fles ca € 37,50 op, 3 jaar later is dat al meer dan € 60,- en als het vat 25 jaar oud is leveren de flessen zelfs € 375,- per stuk op. In die laatste 10 jaar tijd wordt de whisky dus 10 keer zoveel waard. Bij 30 jaar stond een vraagteken, want de distilleerders laten het niet meer zover komen, vaten worden bij 25 jaar gebotteld, om weer nieuwe te kunnen maken.

Voor velen ging een hele nieuwe wereld open, dat bleek ook wel uit de vragen van de aanwezigen. Hiermee ging Peter steeds dieper op de materie in, maar de voorzitter greep in en maakte een einde aan de presentatie die al anderhalf uur duurde. Iedereen die nog met prangende vragen zat kon 1 op 1 met Peter praten, de rest nam zelf een borrel en praatte nog wat na.

Wederom een geslaagde ONNO avond met VVSB inbreng.

Tekst: PvT
Foto's: GV