November 2016 - Fred Teeven

November 2016 - Fred Teeven

Donderdagavond 24 november had het bestuur van de ONNO in samenwerking met de SON (Sociëteit Noordwijkerhout) opnieuw een bijzondere gastspreker weten te strikken, de heer Fred Teeven.

Fred Teeven (1958) is sinds 26 maart 2015 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was van 14 oktober 2010 tot en met 9 maart 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Eerder was hij van november 2006 tot oktober 2010 en in september-november 2012 Tweede Kamerlid voor de VVD.

Daarvoor, van 23 mei 2002 tot 30 januari 2003 voor Leefbaar Nederland. Hij was toen tevens fractievoorzitter. De heer Teeven was officier van justitie en was laatstelijk belast met de leiding van het parket-Schiphol. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met defensiepersoneel en buitenlandse handel.

In een boeiende speech vertelde Fred Teeven over zijn ervaringen als officier van justitie, staatssecretaris en Tweede Kamerlid. Het was in Noordwijkerhout ook gelijk zijn laatste optreden in ons land als politieke gastspreker. Na 11 jaar in de politiek te hebben vertoefd is het volgens hem tijd om verder te kijken en staat hij niet meer op de kieslijst van de VVD bij de Tweede Kamer verkiezingen van 2017.

De Noordwijkerhoutse ondernemers kregen ook de gelegenheid om hem, het liefst kritische, vragen te stellen. Natuurlijk kwam toen ook de 'bonnetjesaffaire' naar boven waar hij uiteindelijk als staatssecretaris en minister Opstelten beide over struikelden en moesten opstappen.

Volgens Fred Teeven moet het openbaar maken van deze affaire niet gezocht worden bij de ambtenaren of de politiek, volgens hem komt het 'lekken' uit de hoek van de advocatuur. Als staatssecretaris had hij flink bezuinigd op hun terrein en dat werd hem waarschijnlijk door hen niet in dank afgenomen.

Na het boven water komen van deze bonnetjes gaf hij ook eerlijk toe dat hij en minister Opstelten de affaire een beetje hadden onderschat. Het opstappen had volgens Teeven uiteindelijk voorkomen kunnen worden als er door de heren er beter op was geanticipeerd.

In de kielzog van Fred Teeven hield oud-wethouder van Noordwijk en Tweede Kamerlid Leendert de Lange, nog een betoog hoe het verder zou moeten met Nederland en zijn eigen Bollenstreek na de verkiezingen van 2017.

Tekst en foto's GV