Juni 2016 - Robin van Galen

Juni 2016 - Robin van Galen

23 juni 2016 was een gedenkwaardige dag. Op deze dag maakten de Britten hun keuze om bij de EU te blijven of niet. Nu weten we wat hun keuze is, maar wat de gevolgen zullen zijn is nog niet duidelijk.

Verder was het op deze dag bijzonder warm en benauwd in Nederland, dat was ook voelbaar in onze thuislocatie, Restaurant Zegers. De nieuwe eigenaar Stephane heeft in de weken sinds hij het restaurant heeft overgenomen aan een verbouwing gewerkt en dat was merkbaar in het restaurantgedeelte met de ronde pui. Dit was namelijk de locatie waar wij onze ONNO bijeenkomst hadden, aangezien het andere gedeelte nog niet af was.

Het was bijna gelukkig te noemen dat de opkomst lager lag dan andere keren, want het was al gauw druk in de zaal. Toch had ons bestuur ook de SON uitgenodigd, en daar waren er ook een aantal van aanwezig. En daarmee kwamen we op een aantal van ca 40 die vanaf 18:00 uur konden kennis maken met en genieten van de kookkunsten van Stephane. We maakten ook kennis met de Franse Slag, want het menu werd niet in de opgestelde volgorde afgewerkt. Het maakte het eten er niet minder smakelijk om, maar het liep wel een beetje uit.

Toen onze spreker van vanavond - Robin van Galen - binnenkwam, moesten er nog drie gangen (van de vijf) worden afgewerkt. Na het hoofdgerecht begon Robin toch alvast met zijn presentatie, waarbij hij de aanwezigen niet alleen vertelde hoe hij tot bepaalde resultaten was gekomen, maar hen ook uitdaagde en liet participeren. De visie en strategie die Robin in het Nederlandse waterpolo toepast kunnen vrijwel 1 op 1 in het bedrijfsleven worden overgenomen. In de sport draait alles om het resultaat, in een bedrijf is dat natuurlijk niet minder.

Via een aantal stellingen liet Robin de aanwezigen ook een kijkje in zichzelf nemen. Hij gebruikte de vijf fasen van Tuckman om aan te geven hoe teamvorming in zijn werk gaat. Dit doorspekte hij met voorbeelden uit zijn aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 die uiteindelijk tot de Gouden Medaille leidde. Teamvorming in je bedrijf is vanzelfsprekend net zo belangrijk en deze fasen kunnen je als ondernemer dan ook helpen.

Daarbij maakt Robin ook gebruik van de zogenoemde Action Types; aan de hand van een paar vragen kun je vaststellen wat voor persoon iemand is en hoe deze gecoacht kan worden. Zo hebben de rode types vaak aan een half woord genoeg, terwijl je de groenen alle mogelijke alternatieven moet voorleggen om onzekerheid weg te nemen. Het mag duidelijk zijn dat een rode daar wat ongeduldig van wordt.

Robin beantwoordde alle vragen uit het publiek direct en hij zat - eigenlijk zoals altijd - op zijn praatstoel. De aanwezigen hingen aan zijn lippen en waren zelfsturend als het even rumoerig werd. Na twee uur hield Robin er dan toch echt mee op en kon er nog even nagenoten worden van deze avond met een drankje.

Voldaan gingen de aanwezigen huiswaarts met een leuke avond en veel kennis op zak. Wil je nog eens nalezen hoe dat gaat met Tuckman en de Action Types, kijk dan op de website van robinvangalen.nl, daar vind je onder andere een presentatie en een uitgebreide Action Type test. Wil je dat de boodschap goed overkomt, huur Robin dan in voor een presentatie.
 
Tekst: PvT - Foto's; GV